Üye Girişi    Yeni Üyelik  
Ürün Arama

Kategoriler

 

Saat Kullanimi

Dogru saat kullanimi ve bakimi

Saat pillerinizi tamamen bitmeden degistirin. Saatin içinde birakilmis bitik piller, zamanla asinmalara ve akmalara neden olabilir.

Suya dayanikli saatlerin arasinda pek azina su geçirmez denilebilir. Sadece “water resistant” denilen, suya dayaniklilik orani üzerinde açikça belirtilmis saatleri, denizde, dusta ya da havuzda güvenle kullanabilirsiniz.

Içine su (nem) veya toz bulasmis saatlerinizi sadece yetkili teknisyen ve servislere gösterin. Konusunda yetersiz kisilerin müdahelesi, saatinizde ciddi hasarlar açabilecegi gibi, mevcut garantisini de iptal edebilir.

Mekanik saatlere, mutlaka düzenli araliklarla bakim yapilmasi gerekir. Içlerine kaçabilecek küçük toz zerrecikleri nem vs mekanik aksamin sürtünmesini arttirabilir.

Saatinizi her zaman,”saat yönünde” kurun.

Saatiniz üzerindeki kirik yada çizik parçalari, mutlaka zamaninda degistirin. Bu çatlaklar, toz ve nemin içeriye girmesini kolaylastirir.

Saat pillerinizi mümkün oldugunca, muhtemel bitim tarihin yakininda, yani tamamen bitmeden degistirin. Saatin içinde birakilmis bitik piller, zamanla asinmalara ve akmalara neden olabilir. Siradan saat pillerinin ortalama ömrü 2 yil kadardir. Tabi saatin üzerindeki, enerji kullanan ekstra özelliklerin yogun kullanimi bu süreyi muhakkak azaltir. Pil degisimini, saatinizin yetkili servisine yaptirin.

Ayrica degisim sonunda; saatinizde, ter, su yada tozun sebep olabilecegi hasarlarin olup olmadigini kontrol ettirin ve yipranip degismesi gereken parça olup olmadigini kontrol ettirin.

Metal aksam suyla temizlerken dikkatli olmak gerekir. Eger çok kirli ise, bir dis firçasi ve sabundan yardim alabilirsiniz. Ancak unutmayin ki sabun, deri kayislara uzun vadede zarar verebilir.

Sadece suyla durulayip, yumusak ve saatinizde küçük çizikler birakmayacak bir bezle kurulayin. Tabi saatinizde ,”water resistant” güvenligi yok ise, gövdesini mutlaka sudan uzak tutmalisiniz.

Deri kayislar özellikle yaz mevsiminde, kolunuzdaki teri emdigi için gevseyebilir ve sekillerini kaybedebilir. Ayrica bileginizde terin olusturdugu isilik benzeri izlerde birakabilir. Bu sebeple, deri kayislari, yazin düzenli olarak kurulayin.

Saatinizi, direk ve güçlü günes isigindan uzak tutun. Bu ayni zamanda, deri kayislarin renklerini de soldurur. Ayrica, saat pilinizde bu sicaklikta daha çabuk azalacaktir.

Ayrica, quartz saatlerinizi, kulaklik, hoparlör, mixer, televizyon vs. gibi manyetik alan olusturan cihazlardan uzak tutun.

Saatinizi, gaz, civa vb. kimyasallardan uzak tutun. Özellikle civa, altin saatlerinizin rengini bozabilir.

MEKANIK SAATLER

Mekanik alanda dakiklik, milimetrenin yüzde biri veya mikron olarak ifade edilir. Saatçiler, saniyelik degisimlerden söz ederler. Bu yüksek hassasiyet, mekanizmanin sürekli olarak yerçekimi, metal açilimi, isi degisimleri, yaglama, sürtünmeden kaynaklanan etkilerin altinda kaldigi varsayimiyla olusmaktadir.

Dakiklik ve ortalama günlük hiz, saati kullanan kisinin aktivitelerine göre degisir. Manyetik alanlar (Bilgisayarlar, cep telefonlari vb.) saatin çalismasini etkileyebilir.

Siddetli çarpma ve darbeler bazi parçalari gevsetebileceginden bu gibi sarsintilardan kaçinmaniz gerekmektedir.

Mekanik saatler 100’ün üzerinde parçadan olusan minyatür makineler oldugundan, dakiklikleri quartz saatler kadar kesin olmamaktadir. 24 saatte 6-12 saniyelik sapmalar normal sayilmaktadir.

SU GEÇIRMEZLIK

Isviçre’de üretilen su geçirmez saatlerin tümü basinç testlerinden geçirilmektedir. Saatin kasasinin geçirildigi “Yüksek Hava Basincina Direnç”, “Yüksek Su Basincina Direnç” ve “Sicaklik ve Mekanik Gerilime Karsi Direnç” testlerini basariyla tamamlayan saatler “Su Geçirmez” (Water-resistant) saatler olarak tanimlanmaktadir.

Kasalarda bulunan su geçirmezlik ibareleri su sekilde açiklanabilir:

3 ATM veya 3 BAR (30m veya 100ft)

Her günlük kullanim için gerekli dayaniklilik seviyesidir. Yagmur gibi hafif bir su siçramasina veya el yikamaya dayaniklidir. Ancak yüzmeye elverisli degildir.

5 ATM veya 3 BAR (50m veya 165ft)

Her günlük kullanima, yüzmeye ve dusa uygun dayaniklilik seviyesidir, ancak dalmaya veya su sporlarina uygun degildir.

10 ATM veya 10 BAR (100m veya 330ft)

Her günlük kullanim ve havuzda yüzmeye uygun dayaniklilik seviyesidir. Tramplenden atlamaya, yüksek basinca veya su sporlarina uygun degildir.

20 ATM veya 20 BAR (200m veya 660ft)

Tramplenden atlama, yüksek basinç ve su sporlarina dayaniklilik için gereken en düsük basinç seviyesidir. Bu kosullara dayanikli olabilecek tek saat türü “Dalgiç”(Diver) saatleridir

 
 

Copyright © 2012 saatkayisi.com - Tüm Hakları Saklıdır.